onsdag 29 september 2010

Läs mer om te

Jag saknar möjligheten att köpa tidningar om te här i Sverige. Det finns ju ett antal amerikanska tidningar, t ex Tea Magazine men dessa verkar oerhört svåra att få tag på. Jag har t o m letat efter dem när jag varit i USA utan framgång.
'
Men det finns ju faktiskt enormt mycket information att tillgå gratis på nätet. Jag tänkte tipsa om två källor till fakta om te som jag hittat.
'
Den första är online-tidningen The Leaf. Hittills har åtta nummer av denna tidning kommit ut och vad jag kan se är kunskapsnivån ganska hög på artiklarna. Artiklarna handlar om tedrickande och tekultur. Här finns mycket kunskap samlat och allt är presenterat stilfullt.
En annan källa till tekännedom är Tea Digest, som dels är en onlinetidning om te, men framförallt ett slags forum för allt som har med te att göra. Man kan söka fram information om det mesta man undrar över. Bl a finns recept som innehåller te, tips på terum överallt i världen, hälsoeffekter av te etc etc.
Dessutom finns ett diskussionsforum om te, som heter Tea Mail. Där har jag precis gått med så vi får se vad det kan ge...


*
Jag har precis fått in en massa nyheter till TEFROSSA, både nya teer och nya teburkar. Även två sorters godis (en nyttig och en kanske något onyttigare...). Ett av de nya teerna som kommit in är detta, det exlusiva Bambubladsteet. Väldigt gott och uppfriskande och helt utan koffein.
Ett litet tips just nu är att det är REA på vissa strutar från Åre Chokladfabrik! Först till kvarn...
'
Ha en härlig höstdag och glöm inte min tävling!tisdag 21 september 2010

En stjärna på te


Beskåda denna skönhet.
'
Nästan onaturligt vacker men helt och hållet äkta och skapad av naturen. Blommar just nu här hemma på en 10 cm hög "pinne" i en liten kruka. Den heter Stapelia flavopurpurea och tillhör släktet asblommor. Doftar dock som skönaste honung.
'
*
'
Dax för litet tips om hur man bäst håller sitt te fräscht och smakrikt.
'
Det är enkelt; A och O är att förvara teet lufttätt, mörkt och torrt! Lufttätt är det ALLRA viktigaste. Te har en förmåga att dra till sig både andra lukter och fukt, så lyckas man förhindra sådana från att tränga in till teet, så är det mesta klart. Har du t ex ditt te i kryddskåpet så finns det stor risk att teet snart börjar smaka kryddigt om du inte har det i en lufttät burk eller liknande. Kan i och för sig vara gott med kryddsmak på te, men kanske inte alla kryddor... Curryte? Nja...
'
Sen har vi det där med fukt.
'
Skulle minsta lilla fuktdroppe komma in bland tebladen där de ligger lufttätt, kan det börja mögla. Just kombinationen av fukt och lufttätt är problemet. Så, håll teet snustortt! Busenkelt, men undvik att ha teet i kylskåpet bara. Där cirklar fuktig luft runt som kan upptas av teet, och så är processen igång. Om man bortser från denna risk är kylskåpet och frys en bra förvaringsplats för te, eftersom livslängden förlängs och dofterna så att säga fryses. Frys är nog att föredra men då skall teet vara verkligt lufttätt bevarat och man bör inte öppna förpackningen och sedan stoppa tillbaka teet i frysen.
'
Ljus kan också vara en teets fiende. Det finns en teori om att UV-strålar bryter ner polyfenolerna i teet, vilket minskar smaken. Denna teori är inte helt vetenskapligt belagd.
Men om man vill vara på säkra sidan, använd en burk som är ogenomskinlig. Vill du ändå använda t ex en glasburk, ha den gärna i ett skåp eller åtminstone borta från direkt solljus.
'
Är det verkligen nödvändigt att hålla på så här? Ja, helt uppenbart är att åtminstone hålla teet lufttätt. Använd en burk med tättslutande lock, enkelt och smidigt. Teet håller läääänge... Det är ju inte kul med smaklösa teblad. Det finns många snygga och bra burkar att välja på hos TEFROSSA. Kolla här. En av dem ser ut såhär:
'
Teburk Snirkel Vit (finns även i svart)
'
Nu när det är äppeltider tänkte jag tipsa om ett te som ligger rätt i tiden. Nämligen det här, Äppelkaka med vaniljsås heter det. Det har en ljuvlig arom och smak av höstäpplen, kanel och fin vanilj.... En gammal klassiker, men alltid lika god.


Ett te som jag är litet sugen på att ta in i butiken är ett som heter Svart och Sött. Det skall smaka gräddig choklad och är dekorerat med bitar av choklad och toffee. Låter det gott? Det tycker åtminstone jag. Ett sånt te som piggar upp och kanske stillar det värsta sötsuget. Jag hoppas att kolasmaken framkommer, den där smaken av karamelliserat socker på tungan som är så god... Creme Brûlee, vet ni. Nästa gång jag beställer te måste jag nog testa detta.
'
Ha en fin te-tisdag och missa inte tävlingen!!

onsdag 15 september 2010

Äntligen - HÖSTTÄVLING!!!

Hösten är ett faktum, åtminstone idag, och det är mer än hög tid att ha en liten tävling här i teets högborg. Så, varsågod, låtom oss tävla!

Jag tänkte mig att lotta ut några tillbehör till en skön och mysig testund i höstens tecken, nämligen detta:

    • En påse valfritt te (100 gr, gäller ej FTO-teerna)
    • Ett paket ljuvliga Shortbread med Clotted Cream
    • Ett valfritt doftljus från Colonial Homescents

Allt man behöver för att komma igång med temyset, eller hur? Böcker, musik eller TV-program får ni fixa själva....
Hur gör man då? Jo, precis som vanligt. Skriv en liten trudelutt här nedan (en poäng), länka med översta bilden till tävlingen på er egen sida, eller tipsa tre vänner om tävlingen (en poäng till). De som följer min blogg via Google Friend Connect eller Bloglovin' får en extra poäng.
Klart som korvspad (eller förlåt - klart som te!).

Jag håller er på halster t o m den 3 oktober kl 24. Sen dras en vinnare.
LYCKA TILL!!!
*
Jag måste bara tipsa om något rykande färskt som just kom in till TEFROSSA igår, nämligen Dunderhonung! Japp, så heter den. Själv är jag egentligen ingen honungsälskare, använder inte det så ofta, men GUD! Nu får det bli ändring på det, för den här var något i särklass. Förstår varför Bamse envisas med att äta den och varför receptet är hemligt.... Den är smaksatt med citron och jag kan säga att den smakar precis som Lemon Curd... mmmm... men den är ju så mycket nyttigare! Så i me'n i teet, på me'n på det rostade brödet eller använd den till bakningen. Endast fantasin sätter gränserna.

fredag 10 september 2010

Tid för te

Te är ju på väg att bli en riktig trenddryck vad jag förstått. Samma utveckling som kaffe har gått igenom under lång tid med alla otaliga varianter man kan hitta på trendställena, är nu teerna mitt uppe i, såväl i storstan som på landet.
Jag hittade en intressant artikel om detta i Helsingborgs Dagblad. Hela artikeln kan du läsa här.

De senaste fem åren har intresset för drycken formligen exploderat. Allt fler vill åt dess hälsosamma effekter. Ungdomarna börjar inse hur småfeta de blir av all latte de dricker. Te är nyttigt och man går inte upp i vikt.
'
Ni som läser min blogg vet ju att te är supernyttigt, snudd på medicin. Här kommer en liten snabbrepetition:
'
Vitt - bra för huden.
Grönt - innehåller mycket antioxidanter.
Svart - innehåller fluor, mineraler och vitaminer.
Lapsang - bra för potensen (+ Basic Instinct, Tefr. anm)
Oloong: bra mot blodbrist. Främjar viktminskning.
Rött: lugnar magen.

'
Artikeln tar upp påste vs löste, en mycket intressant fråga! Varför är det bättre att köpa te i en tebutik i stället för på Ica? För att få svar på den frågan kan man öppna en vanlig tepåse från
t ex Lipton som är störst i världen på te. Ut kommer då tesmulor, dvs pyttesmå teblad. De kallas för "dust", alltså damm, och ger det bittraste och starkaste teet. Tefirmorna tjänar mycket pengar på detta eftersom man inte behöver så mycket till varje påse. Små vita prickar syns bland de svarta. Det är kemiska smakämnen som tillverkats av ett bolag i Tyskland. Det är inga naturliga smaker utan kemikalier som kroppen inte kan bryta ner .
'
Några te-tips från artikeln:
'
- Drick te i en mugg som är ofärgad inuti. Då kommer dryckens vackra färg bäst till sin rätt.
- Porslinet ska gärna ha tunn kant som är skönare att stoppa i munnen.
- Förvara teet i plåtburkar, det håller sig i 1–3 månader.
- Man kan frysa in te. Då håller sig bladen i ett år.
- Häll inte mjölk i vitt och grönt te. Det skär sig i magen.
'
Ha en skön te-fredag!!

onsdag 8 september 2010

Septemberonsdag

Hallå alla te-diggare!
'
Dagen idag, en vanlig onsdag i september med ovanligt vackert väder. Klar kall luft, sol och lönnar som börjar så smått att skifta i färg. Ett skönt te-väder!
'
Dock blev jag sur i magen som så ofta nuförtiden när jag konfronteras med vissa personer på min dotters skola. Att man alltid skall låta sig påverkas av andra på det där viset, så att en liten del av ens dag blir "förstörd"! Det är väl det där som kallas "energitjuvar" och jag vet ju att det bästa är att analysera vad som gör att dessa människor ALLTID triggar igång en viss reaktion hos en själv. Jag är ju inte alldeles omedveten om varför jag känner så här förstås. Men vad skall jag lära mig av detta och hur hantera det? Bara låta det rinna av sig är svårt. Jag har hört att man skall vara EXTRA tillmötesgående mot såna här människor och strunta i att de beter sig otrevligt mot just MIG, vilket skall göra att de "tinar upp". Ursäkta, men det känns faktiskt inte riktigt rätt! Varför skall man inte kunna vara sig själv och duga som man är? Det känns som att jag måste fjäska för att duga för vissa människor och det ställer jag inte upp på. Oj, så svårt det kan vara med relationer. Det är helt klart så att man fungerar bättre med vissa än med andra...
'
Det var dagens reflektion på relationsområdet...
'
Jag tänkte tipsa om några mysiga produkter från TEFROSSA igen. Jag har fått in nya shortbread, de skotska smörkakorna som är så goda.
Den här sorten är extra lyxig eftersom den är bakad med Clotted Cream (se nedan).
Clotted Cream är ursprungligen en specialitet från Cornwall i England, ett slags extra tjock grädde med fetthalt på minst 55%. Clotted cream brukar serveras som ett tillbehör till Cream Tea, även känt som Devonshire Tea.
Så vill du ha en upplevelse av ett riktigt brittiskt Afternoon Tea, njut några shortbread till teet... de är underbara och smälter verkligen i munnen.
'
På begäran av en kund så kommer här litet info om Divines goda drickchoklad som jag säljer i butiken. Såhär ser den ut:
Det är 500 gram rättvisemärkt drickchokladpulver av hög kvalitet från småskaliga chokladbönder i Ghana. Det är enkelt att fixa en supergod kopp varm, len choklad. Du bara vispar eller rör 2-3 rågade teskedar chokladpulver i en kopp varm mjölk. Den här chokladen är något helt annat än den man får av Oboy-pulver och dylikt.
'
Kakaon kommer från bondekooperativet Kuapa Kokoo i Ghana. Där odlas kakaon i skuggan av regnskogen och jäses försiktigt och torkas sedan i en vecka i solen. Detta åstadkommer en mogen och rik chokladsmak. Även sockret i drickchokladen är rättvisemärkt.
'
Ibland kan jag tycka att en kopp varm choklad är precis rätt, ofta när jag är sugen på en chokladbit på eftermiddagen eller när jag är litet ruggig och frusen.

torsdag 2 september 2010

Stilfulla burkar

Jag har litet nyinkomna teburkar att fresta med i butiken, se här ett axplock:
Det här är Tiffany.


Och de här två heter Kashmir.
Snygga burkar av hög kvalitet med tättslutande lock. Teet håller sig betydligt längre så.
Alla nyheter hittar ni här.