onsdag 30 mars 2011

Påsktävla med Tefrossa!


Ett inlägg i all hast... Missa inte att hälsa på hos Ingrid och tävla om påskiga vinster från TEFROSSA! Då har ni få chansen att smaka på det goda påskteet eller påskkaffet som kommer från Aromboden. Tävlingen pågår till 17 april kl 20.00.


LYCKA TILL!!

fredag 25 mars 2011

Praliner, Earth Hour, sommartid och bloggkundskapMmm.... sitter just nu och provsmakar utsökta praliner från en potentiell ny leverantör. Var uppe med tuppen i morse, kl 05.00, och iväg på affärsnätverksmöte i stan. Inte riktigt min grej det där, men kan vara värt att testa. Fördelen idag var att jag fick med mig en big bauta påse med lyxig konfekt!


Annars finns ju godsakerna på bilden ovan att handla. Clotted Cream Fudge, skotsk kola med "clotted cream"-grädde, går ju inte av för hackor alls. Vi har även en annan kolavariant - Citronmarängkola (föståss!). Det blir mer och mer "farligt" att besöka lagret för mig nuförtiden, hihi. Och lagret ligger så behändigt nära också, tyvärr...


På nätverksmötet i arla morgonstund fick vi alla en lektion i bloggande! Mycket intressant. Det förklarar litet varför jag upplever ett sånt vikande läsarantal här på bloggen. Kunde ju i och för sig räkna ut det själv... Men enligt "bloggexperten" så är en blogg DÖD om man inte bloggar minst varannan dag! Där hör ni! Då är jag och många med mig stendöda då. Litet tråkigt tycker jag, eftersom det känns jobbigt att spotta ur sig blogginlägg med kvalitet på beställning och med kontinuitet. Jag vill gärna ha något behjärtansvärt att blogga om, och det kanske jag inte har, eller inte har tid att blogga om så ofta. Jag kanske borde ägna mig åt en annan form av kommunikation i stället. Nyhetsbrev t ex. Eller... vet inte. Tycker det ändå är trevligt att ha bloggen att meddela mig i då andan faller på. Och angågende det här med att bloggen är död efter två dagar... kanske gäller mer för rent kommersiella bloggar skulle jag kunna tro, som bygger sin tillvaro på annonsering etc. Jag vill nog gärna hålla mig fri och obunden från sånt, så länge det går.

Tiden får utvisa hur det blir med allt detta tror jag.


*

Ja, då var det dags igen då - Earth Hour. I morgon är det dags att släcka ljuset en timme för Jorden. Earth Hour är ett enkelt, mysigt och inte minst synligt sätt att visa att du bryr dig om vad som händer med Jorden. Det är dessutom ett bra tillfälle att reflektera över det.

Så släck ner, stäng av, tänd massor av ljus (ni har väl laddat upp), tagga ner, slappna av, umgås med familj, vänner eller njut av lugnet själv. Härligt och nyttigt!

Om man vill så kan man ju även t o m gå på konsert under Earth Hour. Jag har hört om några konserter som kommer att hållas under denna timme, helt enligt reglerna. Spännande! Läs mer om Earth Hour här.

Tefrossa är stolt sponsor av Earth Hour!I år finns det dessutom en särskild bakelse som skapats för Earth Hour! Den ser ut såhär:Den innehåller bl a nyponkräm och här hittar du receptet! Det passar förstås utmärkt att dricka te från TEFROSSA till den...

Då vill jag slå ett slag för en av våra nya egna blandningar:


Mandelkaka, grönt te med smak av mandel, kokos och med en antydan till citron!
Det smakar verkligen som en god, seg mandelkaka! Jag är verkligen glad för att det här teet blev så lyckat och precis såsom jag hade tänkt mig.

Trevlig fredag på er och glöm inte vrida fram klockan natten till söndagen!

måndag 14 mars 2011

Vanilj... vilken smakbomb!

Alla känner ju till att saffran är världens dyraste krydda (och väldigt god, enligt mig). Men den näst dyraste då? Det pratar man inte om så mycket... Men det är nämligen vanilj. Vanilj är så vanlig och så välsmakande, naturlig och ofta förekommande så man bryr sig inte om att den är dyr, verkar det som. Vad kan man INTE använda vanilj till? Naturligtvis är den väldigt ofta förekommande i te, där den gör sig fantastiskt bra.
'
Det är litet intressant att ta del av vaniljens historia. Vaniljen kommer ursprungligen från Mexico. Till Europa kom den efter att de första konkvistadorerna hade återvänt från Amerika på 1500-talet. Många försök att odla vanilj gjordes förgäves i Europa. Vaniljbönorna är ju frökapslar från vaniljorkidéen. Anledningen till att man misslyckades att få fram vanilj var att i Europa fanns inte ett speciellt bi som behövdes för att korspollinera vaniljorkidéerna så vaniljbönor bildas. Ett bi som enbart kan existera i Latinamerika! Problemet kom att lösas av en fransk slav, Edmund Albius, år 1841. Han kom på ett sätt att handpollinera plantorna. Efter detta riktigt exploderade efterfrågan på vanilj.


Vaniljodlingen kom att spridas till i huvudsak tre områden på jorden: Madagaskar, Centralamerika och Södra Stilla Havet. Smaken på vanilj varierar något mellan dessa områden:
'
Madagaskar-Bourbon-vanilj - Den mest populära vaniljen. Den har inget att göra med Bourbon, utan växer på Bourbon Island (numera Réunion). Denna vanilj har en krämig, söt och litet sammetsaktig smak. Bourbon-vanilj är den sötaste och krämigaste av alla vaniljsorter. Detta är "vaniljglass-vaniljen".

Tahiti-vanilj - Odlas på Tahiti i Södra Stilla Havet. Smaken på denna är något fruktigare men en liten antydan av körsbär och anis. Den används oftast i sorbeter och yoghurt eller tillsammans med olika frukter.
'
Mexico-vanilj - originalet! Smaken är krämig, nästan litet kryddig. Den passar bra ihop med kanel, choklad och andra varma kryddblandningar. Den används i s k Mexican Hot Chocolate, en något kryddigare varm choklad än den vi är vana vid. Testa t ex vår drickchokladsticka med Mexikansk choklad.Vanilj är en ovärderlig smaksättare! Vi får vara tacksamma att den där slaven gjorde upptäckten om hur man sprider odlingen av denna suveräna krydda, som är så god i t ex te, bakverk och desserter. Vanilj ingår i åtskilliga av TEFROSSAs teer, och även kaffe och andra produkter, t ex doftljus. Gå in på http://www.tefrossa.se/ och sök på vanilj så får ni se! Men idag vill jag framförallt lyfta fram detta utsökta svarta te, Darjeeling Vanilj Royal. Helt enkelt underbart och värt varenda krona. En av mina personliga superfavvisar!

För er som hellre dricker grönt te lyfter jag gärna fram Home Sweet Home, en riktigt ljuvligt grönt te med mild och sötfruktig smak av guavafrukt och vanilj - testa det, det är det värt! Glöm beska gröna teer. Trots att jag dragit detta i bland alldeles för länge så blir det inte det minsta beskt.

*

Det var det om vanilj. Jag måste bara få skriva om vad roligt det är att hitta till alla fina bloggare som är snälla och goa och länkar till TEFROSSA på sina sidor (och så får de 10% rabatt på TEFROSSA oxå). Vilken bonus att få upptäcka dem! En liten pärla är denna, Another Day. Mycket fin och läsvärd blogg!

*

Ha en bra måndag allihopa! Drick mycket te, än är det kyligt, så sköt om halsen...måndag 7 mars 2011

Litet vårtecken


Nu äntligen har jag fått ordning på min dator. Den var ordentligt sjuk och ansatt av diverse virus och har fått genomgå en dunderkur. Puh. Det var tydligen nära ögat. Man inser vad beroende man är av att datorn funkar vid såna här tillfällen. Nu får jag sköta om den bättre...
'
Nu kan jag äntligen blogga och kommentera i era bloggar igen. Jag hoppas jag fortfarande har några bloggvänner kvar efter detta... Jag ser att besöksstatistiken dalat här till oanade djup. Det känns tungt. Jag hoppas jag kan locka tillbaka några läsare i allafall.
'
Jag går ut litet mjukt och visar några vårlika bilder. Den översta visar den underbara pelargonen "Bills Dream" som jag införskaffade vid besök hos ERA Garden igår - ett säkert vårtecken! Nu får den stå i köksfönstret och tjuvstarta pelargonsäsongen, innan det är dags att väcka upp sömntutorna i källaren (de som överlevt både mörket, kylan och min vanvård!).
Bilden ovan visar Duvnäsviken i strålande vårvintersol från en härlig promenad i helgen. Vi är ju så svältfödda på sol i det här landet så en sån här dag sprudlar man ju bara.
'
Jag kan ju inte låta bli att visa ett annat "vårtecken", dvs denna fräscha tekopp med rutor och blommor som just kommit in till TEFROSSA. Det är en nyhet från Kerstin Tillberg, och den är något mindre i storlek (dock inte särskilt liten!) än hennes andra tekoppar, t ex denna.

*

Nu har ett antal lådor med nya goda teer just landat i min hall. Jag återkommer med information om dem snart...

'

I dag får vi veta vem som vann vinster från TEFROSSA i Millas Tävling. Det skall bli spännande!