Vad är det som är så speciellt med Pu-erh-te? Och vad är det egentligen? Åtminstone för mig är Pu-erh ett rätt outforskat område. Såhär (se ovan) kan det iallafall se ut. Tebladen är litet brunröda, till skillnad från vanligt svart te.
'
Teets färg efter bryggning går också i den brunröda nyansen och har en speciellt, jordig, fyllig smak. Det skall bryggas med kokhett vatten. Smaken på Pu-erh-te underskattas ofta. Den förbättras med lagring! Att låta teet dra ökar på smakupplevelsen. Det finns många "förfalskningar" av Pu-erh-te på marknaden men det går att få tag på mycket gammal, lagrad (ibland i 10-50 år) Pu-erh till en hög kostnad (tusentals dollar per kaka!), precis som ett årgångsvin.
Pu-erh görs av en storbladig variant av teplantan och är uppkallat efter staden Pu-erh i provinsen Yunnan, Kina, där teet en gång började tillverkas. Både odlingsförhållanden, tesorten som används och jäsningsprocessen skiljer sig från t ex svart och grönt te.
'
Vad gäller jäsningsprocessen skiljer sig uppgifterna åt. Några källor anger att Pu-erh är "dubbeljäst", andra att det är "halvjäst"... Jäsningsprocessen lär även vara "hemligstämplad"!
Nedan ses en tekaka av Pu-erh som är den vanligaste formen att köpa teet i, även om den också finns som löste. Man har pressat ihop tebladen under tillverkningen till olika former av kakor. Långt tillbaka i tiden användes dessa tekakor i stället för mynt som betalning!
Pu-erh kan köpas antingen i rå/grön form (sheng) eller kokt/mogen form (shu) beroende på behandlingsmetod eller lagring. Rå Pu-erh klassificeras som grönt te och den lagrade varianten som post-fermenterat te. Den senare varianten är den överlägset vanligaste.
'
Allt te är ju nyttigt som vi känner till, men Pu-erh har en extra hälsoaspekt. Att dricka Pu-erh kan bidra till att sänka kolesterolhalten i blodet, enligt vetenskapliga studier. Det underlättar även matsmältningen (speciellt av fet mat) vilket gör att det är perfekt att dricka efter maten. Ibland används Pu-Erh i viktminskningssyfte, som "bantningste". En sådan variant finns också hos TEFROSSA.
'
Jag tycker själv att Pu-erh är en avancerad form av te som kanske kräver en viss invänjning för att uppskattas fullt ut. I början passar det bra med en lätt smaksättning för att "lära sig" dricka detta nyttiga dryckjom.
'
TEFROSSAS Pu-Erh Ying Yang är blandat med rosenknoppar, ceder, gurkmeja, körsbär, jasmine och curryblad och smaksatt med körsbär, aloe, rosor och jasmine. Ett häftigt te väl värt att prova.
PS! Håll utkik här under dagen/kvällen. Lurar litet på en Valentin-tävling...
1 kommentar:
Låter som ett väldans gott te.
Man skulle kanske prova.
Det finns så många olika sorters te att välja emellan och det är svårt att hitta sin favorit.
Min är nog mest smaksatta teer.
Tittar in igen, en tävling piggar alltid upp.
Kramen.
Skicka en kommentar