lördag 19 december 2009

Gör något gott av julen

En lördagsmorgon då lappvantarna singlar ner utanför fönstret. Barnen är i pulkabacken och mamma sitter framför datorn - härligt! Nja, måste väl få något gjort idag också... skall handla middagsmat och göra julköttbullar, präktigt värre!
'
Jag måste bara berätta om något som jag gjorde igår. I all materiell hets som julen för med sig kändes det så skönt att göra något som gör skillnad för någon, som verkligen behöver det. Och som inte kostar på speciellt mycket för en vanlig svensk.
'
Jag gick in här. En organisation som heter Kiva, där man med en blygsam penning ($25) kan göra stor skillnad för en egenföretagare i ett u-land.
'
Det handlar om s k mikrolån. Lån av små summor av pengar till människor (oftast kvinnor) i u-länder som annars inte skulle få låna pengar av banker. En utomordentlig uppfinning, vars upphovsmän faktiskt fick Nobelpriset för några år sedan (om jag inte minns fel).

Jag har nu lånat ut $25 till denna kvinna, Teodosia, 53 år, i Peru, som driver en cateringfirma. Jag och 14 andra långivare har nu ordnat så hon fått sin lånekvot uppfylld och kan driva firman vidare. Hennes dröm är att en dag öppna en riktigt restaurang. Sen är det meningen att pengarna skall återbetalas, med ränta. Det skall bli spännande att se! Hursomhelst handlar det om små summor, så "risken" man tar är ganska liten.
'
Att ge någon en sån här gåva känns för mig mycket bättre än att skicka pengar till hjälporganisationer, där man inte vet vart pengarna går eller om de ens kommer fram till de behövande.

5 kommentarer:

Bloggullet sa...

Så fint och juligt du har på bloggen. Du kan ju maila ditt namn till min så lägger jag till dig på FB och farmen. Jag tänkte först maila mitt namn till dig, dock har jag inte din adress.

Jag är ju anonym på bloggen.;o)

God Jul
Kram

Anonym sa...

Hej
Verkligen härligt. Det är väl att sträcka ut en hand det!!!
TACKAR för tipset också.

Är du också ett litet farmvillefan?! *ler*

Ha en fin 4e advent!

hugan sa...

Ja det var både präktigt och stort handlat av dej!

lever ett lite anonymt bloggliv just nu p g a efterhängsen "besökare" jag hoppas dock att du besöker mej!
Ha det fint ert vita vinterland!
Kram

Anonym sa...

Jaaa gärna. Me love farmville..
hur hittar jag dig på FB?
Kram

Anonym sa...

hej igen
du glömde skriva vad det är för ändelse på adressen din...
jag vet inte om jag är sökbar på FB
maila mig ditt namn annars :)
ingela@kvinnokraft.net

kram