torsdag 3 februari 2011

När skall vi kvinnor lära oss?

Jag är på väg att skriva ett kontroversiellt, off-topic, filosofiskt inlägg. Snälla, stoppa mig innan jag gör bort mig...
'
Nämen vadå? Jag känner att det här stör mig rätt mycket faktiskt, så jag behöver få ur mig det. Jag har ju kommit upp i den "gyllene medelåldern", någonstans mellan 40-50. Inte så gyllene för kvinnor, verkar det som. Jag kan inte låta bli att iaktta mina medsystrar, kända och okända. Och vad ser jag överallt? Jo: makeovers, hårdbantning, skönhetsingrepp, hårförlängning, skilsmässor, tonårsliv (på nytt!)... you name it! Det är som rena epidemin! (Kan detta bero på att jag bor i ett område som litet grann liknar Solsidan...?)
'
Känner mig lite som en gammal kärring som känner såhär och skriver om det MEN! Varför måste det här med YTA vara så otroligt viktigt, när man är i en ålder då man ändå borde nått en viss livsvisdom? Det känns som om vissa inte lärt sig någonting.
'
Absolut skall man inte deka ner sig, sunka till sig och strunta helt i sitt utseende bara för att man blir äldre, men... på det här viset?? Så att man försöker vrida tillbaka klockan och tävla med sin tonårsdotter? Vad tog "åldras med värdighet" och "moget utseende" vägen?
'
En stor poäng med det här är dessutom att "De blir ju inte snyggare!".
Se t ex "före- och-efter"-bilderna på Jennifer Lopez ovan. Smaken är kanske olika, men jag tycker nog att hon ser litet hälsosammare ut på den första bilden. Hon är kanske heller inget typexempel för exrem makeover, det finns betydligt värre exempel.
'
Vad ger vi 40+-kvinnor för budskap till våra döttrar när vi faller för detta? Att det TROTS ALLT snack om inre skönhet etc etc ändå är ytan som betyder något. Den som är smalast och har längst hår vinner, liksom. (Vinner vad?? Männens uppskattning? I don't think so. Fråga männen vad de har för skönhetsideal.) Jag tycker det är väldigt synd.
'
Och jag betonar verkligen att det är det EXTREMA i det här jag reagerar inför. Givetvis skall man och bör man göra sig så snygg man vill för att må bra med sig själv, men varför behöver det gå så långt att det blir ett självändamål och en livsstil? Det var väl kontentan av det hela.
'
Tack för ordet!

9 kommentarer:

Carpe Diem. sa...

Så sant som det var sagt! Håller helt med dej! Herre gud jag såg inte att det var samma kvinna på bilderna!!
Vet har gått troll i det här! Viktigaste är väl ändå att man är frisk och kan göra det man vill. Och då menar jag int att botoxa sej över allt, eller hårdbanta.

Nää jag har tänkt åldras med värdighet...sen skulle det väl inte skada OM jag kunde gå ner i vikt, men det är en annan femma!
Kram på dej!

Anni sa...

Jag förstod inte heller att det var samma person, den vänstra är ju så mycket vackrare - en Quinna!

Å andra sidan går livet inte fram snällt mot alla - det är ju väldigt olika från person till person - men det utgår jag från att du också vet. Frågan är ju av vilken anledning man gör detta mot sin kropp. Och hur naturligt det kommer att se ut om tjugo år?

Nä, en sund kost med mycket te, rödvin och choklad - det tror jag är det bästa undermedlet - i alla fall det godaste!

Och med det sagt hade jag egentligen tänkt berätta att jag var på teprovning igår, mycket givande! Finns ett litet inlägg hos mig om du vill kika ;-)

Esbe sa...

Förstår din irritation så väl!!

Emelie Viklund Hermansson sa...

Jag håller med. Och jag blir glad när jag ser att det finns kvinnor som reagerar. Nu är jag inte 40+, utan 25 och tycker det är jättetråkigt när kvinnor gör sej själv till objekt, oavsett ålder. När det bara är ytan som har betydelse och spelar roll, anser jag att det är det man gör. Vi är personer, inte dockor.

tack för att du skrev detta :)

mvh/Emelie

TEFROSSA sa...

Hej på er tjejer!

Vad skönt att inlägget mottogs positivt. Jag var rädd att jag stuckit ut hakan och uppfattas som "avundsjuk" etc...

Men såg precis ett inlägg på Rapport om modellerna på Modeveckan där de tog upp problemet med anorexia som går allt längre ner i åldrarna. Så jag ligger väl inte helt fel i tiden med inlägget.

Nej, håller med Anni - mycket te, rödvin och choklad är bara hälsosamt vid sidan av en varierad kost förståss!

Njut av livet och må bra! Att må bra i både kropp och själ är att vara vacker!

AnnapåGrönkulla sa...

Jag håller fullständigt med dig! Och jag är mellan 30-40. Såg Cougar town med Courtney Cox och kunde inte förstå vad serien handlade om eftersom jag hela tiden stirrade på hennes konstgjorda mun och stela ansikte. Fy så hemskt! Det är inte klokt att vi kvinnor ska förstöra oss själva för att se unga ut.

hugan sa...

Håller absolut med dej! Både i resonemang och före och efter bild!
Ja jag vet inte alls vart världen och kvinnorna är på väg...

Bland det värre jag sett var en dokumentär för ett par veckor sen om en kirurg i NY som opererade om kvinnors fötter, för att de skulle passa i stilettklackade skor... helt sinnessjukt!!

Anonym sa...

Bra skrivet! Själv förstår jag inte rädslan för grått hår och rynkor. En av de vackraste människor jag sett IRL var en äldre kvinna, säkert en bra bit över 80. Hon var välklädd, men utan att försöka se ungdomlig ut, grå i håret och full av rynkor. Jag såg henne bara som hastigast och det måste vara minst tjugo år sedan. Men när jag ser människor som gjort ansiktslyftningar, tänker jag på henne. Det är så sorgligt att det ska vara "fult" att visa spåren av det livet gett oss av glädje, sorg, kärlek, bekymmer osv i våra ansikten./KataM

Kashaya sa...

Så sant, så sant. Underbar butik förresten.=) Himelriket för en teälskare som mig.