måndag 7 februari 2011

Lilla Te-skolan: Varför blir te beskt?

Ibland kan man råka på ett te som smakar riktigt beskt eller bara litet bittert. Så kan det bli även om man tycker att man bryggt teet efter konstens alla regler. Vad har man då gjort för fel?
'
Det skall sägas att det inte alltid är tebryggarens fel. Alla teer varierar i bitterhetsgrad (mängd garvsyra i själva tebladen). Vissa teer blir med andra ord beska hur man än gör när man brygger. Men det är bra att åtminstone veta vad man själv kan göra för att minimera beskan i teet när man brygger.
'
Här kommer litet tebryggningstips för att du skall lyckas så bra som möjligt varje gång du gör en god kopp te.
'
Att låta teet dra för länge gör det beskare
När tebladen får dra i hett vatten utlöses mycket små partiklar som kallas garvämnen. Det är dessa om gör att teet verkar astringerande (eller sammandragande), dvs att det uppfattas som beskt.
Ju längre teet får dra, desto mer garvämne frigörs. Men garvämnen är inte enbart något dåligt eftersom de bidrar till att göra teet så nyttigt. Dessutom är det ju gott med en viss friskhet i te, som gör det uppiggande. Men som sagt, lagom är bäst. För mycket garvämnen får ju munnen att dra ihop sig (nästan som när vi äter en sur citron). Man känner sig nästan torr i munnen.
'
Olika sorters te bör dra olika långa tider för att få det lagom uppfriskande och smakrikt.
'
Huvudregeln är:
Svart te - 4 minuter
Grönt te - 3 minuter
Oolongte - 2 minuter (kan bryggas flera gånger)
Rött te - 4-6 minuter
Vitt te - 5-8 minuter (kan bryggas flera gånger)
'
Även mängden te påverkar styrkan/beskan i teet. Använder du helt färskt te så bör du ta mindre mängd teblad och vice versa. Det är mycket som spelar in. Det bästa är nog att experimentera litet själv tills man får teet lagom starkt.
'
Det viktigaste av denna information som jag själv tycker är nog iallafall att: Var försiktig med tiden du låter det gröna teet dra. Grönt te är det te som lättast blir beskt. Sedan jag lärde mig att begränsa bryggtiden så får jag sällan beskt grönt te!
'
På tal om grönt te så passar jag på att tipsa om det te som just nu finns i min tekopp:
Home Sweet Home, grönt te!
Wow! En favorit direkt, med sin milda smak av guavafrukt och vanilj... Mmmm!
*
Jag önskar alla läsare en skön måndag med mycket gott te!



7 kommentarer:

4U2 sa...

Tack fl2r tipset, för det är viktigt med thé, hur länge det får dra!

hugan sa...

Intressant! Börjar lära mej det där med dragtider nu, men det kan vara väldigt olika ändå har jag upptäckt! Vi forskar vidare ;)

Jennie sa...

Jag fick lära mig av en japanska att första koppen man brygger av grönt te ska hällas ut och sen kan man brygga vidare och då blir det inte beskt :)
Så nu brygger jag bara en kopp men med så mycket te jag vill ha och häller sedan ut den koppen.
Sen fyller jag på rätt mängd vatten jag tänkt mig och brygger mitt te och har aldrig fått det beskt efter det :)

Gudrun sa...

Tack för den informationen. Har nog dragit mitt gröna lite för länge.

Synnøve. sa...

Provar att skriva ett inlägg hos dig nu.
Är själv i den sk gyllene medelåldern.
Men det går bra.
Ja det där med te är en konst. Bra att du skriver hur det ska göras.

Kram Synnöve.

Susanne sa...

ville bara kika in och säga Hej och önska en skön vårdag..

Anni sa...

Nix pix, det finns inte garvsyra i te. Det som ger beskan är tannin, en flavonoid - antioxidant.
Garvsyra finns däremot i kaffe.

Jag dricker just nu mycket Oolongte, Tie Kuan Yin, och låter bladen ligga i botten på koppen. Brygger upp till 5 gånger på samma blad och det blir aldrig beskt. En häftig upplevelse!