måndag 11 maj 2009

Örtte, infusion, dekokt, tisane...

Låt mig presentera Linnés Jubileumsblandning!

Detta helt unika te har tagits fram för att fira Carl Von Linnés 300-årsjubileum. Det innehåller både grönt te från Darjeeling, Yerba Mate (en koffeinrik växt från Sydamerika) och Rooibos från Sydafrika. Här finns även bitar av morot, ananas, äpple & papaya, samt ringblomma och malva. Det är smaksatt med tropiska smaker. Det riktigt ångar av frukt när man doftar på drycken och den frukt som dominerar är aprikos, tycker jag.Jag har tagit in några örteer i butiken, på flera kunders förfrågan. Jag visste (och vet inte) så mycket om örtteer. Men när man börjar skrapa på ytan så öppnar sig en helt ny värld...


Människor har druckit örtte så långt tillbaka som det finns skriven historia. Örtte (infusion, tisane eller dekokt) är en kombination av kokande vatten och torkad frukt, blommor, blad, frön eller rötter från örter. T ex räknas egentligen Rooibos som ett örtte! Även en mindre mängd vanliga teblad kan ingå som en ingrediens. Det finns otaliga kombinationer som sägs vara välgörande för olika åkommor.

De andra örtteerna som kommit in till TEFROSSA är:

  • Lugn och Ro (lugnande te med kamomill, apelsin och mynta som bas)
  • Tulsi med Äpple (örtte med helig basilika som bas, bra mot förkylning, huvudvärk, magproblem och stress)

Såhär brygger man örtte:

Använd 1 tsk torkade örter eller 2 tsk färska örter till en kopp. Låt dra i ca 2-5 minuter i hett vatten.

Så det finns anledning för det flesta att testa dessa nyttigheter som även är goda!

Det var dagens reklaminslag!

Nu över till litet ögongodis från min trädgård, i den sena aftontimmen... En enda narciss har visat upp sitt vackra ansikte denna vår. Det får man tacka för men jag förstår inte varför det är så svårflirtade. Såklart planterade jag många av dessa lökar.
Full av färgprakt är denna rosenkvitten, en av mina blomfavoriter! Det blir så härliga frukter på den framåt hösten också, men jag har inte kommit på hur jag bär mig åt med dem. De är ju stenhårda! Går ju inte att skiva ner till en marmelad eller gelé.Sen kommer då min absoluta doftfavorit! Wow, säger jag bara! Häggen är helt oslagbar i sommarkvällen. För att riktigt utmana mina allergianlag har jag tagit in en stor bukett som doftar i hallen när man kommer hem. Jag sover alltid gott med en bukett hägg eller några doftande hyacinter på nattduksbordet.
Ha en skön afton alla vänner. Gå ut och dofta på häggen vet jag.
6 kommentarer:

2BarnsMamman sa...

Det här var en sida i min smak. Jag är en stor tefantast. Just nu är det grönt te i alla de former som gäller. Kikar in igen när jag har lite mer tid...

huga sa...

ATJOOOOOOOOOOO!

Håller med din om det godoftande häggen, jag tål den inte riktigt men tycker endå att den luktar så gott! Men det är ett bra tag kvar innan den blommar ut här uppe..!

Carpe Diem. sa...

Vilka vackra blomster! Ja, jag längtar tills häggen blommar, men det dröjer. Vi här uppe får väl skryta med ljusa kvällar, klockan är 22.37 och det är ljust ute!
Kram/Kerstin

Drömmar och Lycka sa...

Åh vad roligt att du tipsade om din blogg, den är ju jätte härlig. Ja, jag är verkligen en teelover ;) hihi. Jag dricker mycket örtteer, speciellt de som är lugnande och bra för magen, olika kamomillteer är stående favorit i mitt sortiment. Såg att du hade webbutik om jag förstod det rätt, ska genast kika in o se vad du har för sorter. En liten fråga bara, om du vill/har möjlighet att sponsra till en tetävling via min blogg, hade det varit superkul. Men förstår om det inte finns möjlighet till det.

Ha en fortsatt underbar dag!

Kram

Uffematten sa...

Just det teet som heter "lugn och ro" fick jag av min dotter... Jag hade ju önskat mig just lugn och ro till födelsedagspresent :-)!
Kan intyga att det var jättegott!!! Och gjorde nytta också!

/J

Monica sa...

Hej. I går kom min beställning av te hem till mig :) Ska bli spännade att prova .....Lugn och Ro måste jag oxå testa vad det lider.
Tjingeling
Monica