lördag 20 februari 2010

Mer om det (o)rättvisemärkta...

För ett par dagar sedan (se nedan) hade jag ett inlägg här om Cloettas senaste "rättvisemärkta" choklad. Tack för alla engagerade kommentarer. Här kommer litet mer kött på benen om detta. En kompis till mig "wallraffade" och gjorde litet research om detta.
*
På Cloettas hemsida stod för några dagar sedan att chokladen innehöll 227% rättvisemärkta ingredienser... Wishful thinking? Nåja, ett skrivfel, förstås.
Men vad som är värre är att om man tillverkar en produkt och inte kan hitta Fairtrade-certifierade råvaror, så kan man märka det med Fairtrade ändå eftersom det inte finns att få tag på!!!
Såhär förklarar de sig nämligen på Cloetta:

För att kunna Rättvisemärkt-certifiera en produkt krävs att alla råvaror som finns att tillgå som Fairtrade-certifierade också är det. För närvarande är kakao, socker och cashewnötter de råvaror för Cloetta good som finns att tillgå som Rättvisemärkt. I Cloetta good är kakaomassan och kakaosmöret Rättvisemärkt och kommer idag från en Fairtrade-producent i Ghana. Även cashewnötterna är fr.o.m februari Rättvisemärkt-certifierade och kommer från Indien. Cloetta arbetar i nuläget tillsammans med Rättvisemärkt för att få fram en leverantör som kan tillhandahålla Rättvisemärkt socker som matchar Cloettas specifikation. (Med specifikation menas bland annat partikelstorlek, mikrobiologiska värden samt partistorlek som sockret levereras i.)

Under tiden betalar Cloetta sockerodlarna ett ekonomiskt tillskott som motsvarar den premie odlarna hade fått om sockret varit Rättvisemärkt. Därför har Cloetta en dispens under 2010 att använda annat socker, till dess att en lämplig leverantör dykt upp.

Undrar vilka sockerodlare som får det här tillskottet????

Tänker tanken att "Vilken h-bug"? Vem kan man egentligen lita på? Som sagt, det gäller att lära sig läxan.

*

Idag är det klass 2-varning och ymnigt snöfall och hård nordlig vind. Vart skall det här sluta? Vi är oroliga att vårt tak skall ge vika av all den här snön, speciellt när det blir mildväder sen. Huvva! Och att det stackars växthuset fortfarande håller är obegripligt.

För mig blir det till att hålla sig inne och tillbringa dagen med hinkvis med te. Jag har åkt på en virus, som brukar vara en så välkänd gäst såhär på senvintern.

Jag avslutar dagen inlägg med denna information:TEFROSSA säljer några av dessa litet blommiga, oolongteer, bl a det rena Formosa Fine Oolong och det smaksatta Peach Oolong. Lättdruckna och uppfriskande teer!
Ha en fin vinterdag och undvik helst trafiken idag!

4 kommentarer:

Synnøve. sa...

Tack för infon. Det var bra att få veta.

Men det känns ändå som att det är på rätt väg. Någonstans måsta man väl börja.


Ska gå igenom mitt teskåp. Så det kommer nog en beställning snart.
Kram i solen.
Synnöve.

Jo den är här nu :D

Marie//Tekla Maräng sa...

Ja man lär så länge man lever.
Jodå visst kommer våren ska du se...
Kramar Marie:)

Livskrafter sa...

Hejsan
Vilken intressant blogg. Hit återkommer jag mer än gärna
Ha de gott
Emma

Pysselkiisen sa...

Hejsan! Du har en award att hämta ut på min blogg!