torsdag 7 oktober 2010

Bokbloggarna skriver om te

Tedrickandet har uppmärksammats ordentligt bland bokbloggarna på sistone, kanske ingen slump. Att dricka te och läsa böcker är ju en oslagbar kombination, om jag får säga det själv. Det har diskuterats flitigt huruvida man skall använda påste eller löste, hur länge teet skall dra, om det skall vara svart eller grönt eller... om man skall ha mjölk i teet etc etc.
Något som dryftats en del är om lösviktste är dyrt eller ej och hur ofta man kan unna sig det... Här måste jag få göra ett bidrag i debatten.
Visst finns lösviktsteer i ALLA prisklasser. Från lösviktste på ICA à 14,90/hg till Darjeeling First Flush för 450 kr/hg men däremellan finns otroligt mycket prisvärt lösviktste. För det första så kan man inte jämföra påste med lösviktste. Eller visst kan man det, och då upptäcker man ganska snart att lösviktsteet är vida överlägset. Påste är ju väldigt finkorningt och blir snabbt starkt och beskt. Det beror på att det tillverkas av krossade teblad (bottenskrapet i säckarna när teet skördas) till vilka man tillsätter både smak och färg (!) för att det skall se bra ut. Teet hanteras väldigt mycket vilket gör att det mesta av den ursprungliga naturliga smaken förstås har dunstat bort.
'

Ett lösviktste av litet högre kvalitet däremot packas på beställan. Dessförinnan förvaras det i luft- och ljustäta kärl så doft och smak bevaras så länge som möjlligt. Jämför gärna aromen och smaken på ett lösviktste från t ex TEFROSSA med ett ICA-lösviktste (där 100 personer redan gått och lyft på locken och sniffat i butiken) och ett påste. Ni kommer förstå skillnaden.

Om vi övergår till själva prisfaktorn så tycker jag nog att även den går att försvara. T ex så är lösviktste drygt. En 100 grams påse räcker till ca 75-100 koppar te! Intervallet beror på att vissa te är lättare än andra eller behöver doseras starkare för att smaka tillräckligt bra. Smaken är också olika. Men även om vi räknar "snålt" och säger att påsen räcker till 50 koppar te så blir det ju bara 60 öre för en kopp te om teet kostar 30 kr för 100 gr eller 80 öre/koppen för ett 40 kronorste. Rätt överkomligt, eller hur?


Så unna er den "lyxen" av ett riktigt bra te... Det finns annat man kan snåla in på som har större effekt på hushållsbudgeten.
*
Allvarsord i dagen blogg minsann, hehe. Japp, den kan behövas.
'
Nu skall jag springa ut en stund i blåsten, innan regnet når de östra delarna av stan.
'
Ha en go' tedag i rusket!12 kommentarer:

Lisa H sa...

Nämen! Här sitter jag och lusläser din Tefrossablogg (har kommenterat på några ställen) och när jag trycker på "uppdatera-knappen" så ramlar det in ett superfärskt inlägg om "oss" bokbloggare och våra tediskussioner - Vad kul! :)

Jag förstår inte heller de som säger att lösvikts-te är dyrt..? Det finns ju som sagt te i alla prisklasser, men ett vanligt ordinärt lös-te har ju alla råd med. Frågan är väl istället hur inbitna te-drickare de verkligen är, de som säger att det är dyrt.. ?
Mina te-burkar räcker hur länge som helst, ibland FÖR länge! Då brukar jag ta med mig sista "slattarna" till jobbet och bjuda bort så jag får köpa nytt te hem till mina burkar :)

Fru Pusselbit sa...

När jag läste mandarin, lärde jag mig att dricka te som kineserna gör (åtminstone de som var lärare och studenter på kurserna jag gick...)

Man lägger helt enkelt ned löste i botten på muggen och sedan vatten över. Lösteet brukar hålla sig i botten och sedan dricker man tills det finns lite vatten som täcker teet på botten. Då häller man på nästa omgång varmvatten och man kan hålla på så åtminstone 3 gånger (under samma dag) och då blir löste otroligt mycket godare och mera prisvärt än vanligt påste! =)

(Jag brukar inte ha socker eller mjölk i mitt te...)

Synnøve. sa...

Har ingen bokblogg då, men jag håller med.
Det är inte dyrt med lösviktste.
Tänk vad du får i smak och arom av te i lösvikt.
Tömmer man upp det i en burk håller det sig ett bra tag.

Jag ska gå igenom mitt skåp. Skriva en beställning så du får snart.
De där kexen ska jag ha. Du vet vilka jag menar hihi.
Kramen på dig.

Boktokig sa...

Det är verkligen kul att mitt inlägg och tedrickande inspirerade så många till att skriva om tedrickande. I helgen när jag var på marknad upptäckte jag påsar för lösviktste och det var ju suveränt. Jag brukar mest dricka rött te och det slinker ju så lätt ur tesilen och så har jag varit lite lat. Men nu har jag faktiskt druckit lösningars hela veckan!

Pockethexan sa...

Det är ju en så självklar fråga att det inte ens går att svar något annat än att te ska drickas i lös form inte ens trianglarna som de nu kör med kommer i närheten. Påste e bara gott om man e på utflykt o ska ha en kopp då e de gott!!!

Dyrt?! fråga vindrickare samma sak...
Vi som dricker te, vi vet..

Nu har jag ju en annan privat lev. så jag kan inte svika de med att skaffa en ny men jag hade hoppats på att vinna...

Kramis! från en som vet!!!
<;D

PS:e de din boktekanna? de e för söt, vill ha!!!DS

TEFROSSA sa...

Tack för allt engagemang, vad roligt!

Synnöve: Du får allt rappa dig litet, kexen håller på att ta slut...

Boktokig: Ja, precis, såna filter för löste är utmärkta att t ex ta med till jobbet och fylla med löste så blir det som en tepåse, men mycket godare!

Pockethexis: Tekannan är ju häftig men den är tyvärr inte min...

CrimsonAnna sa...

En av de stora argumenten för mig att köpa lösviktste är också att det finns smaker som Ica-teerna aldrig kommer i närheten av t.ex.saffran/chili, svart mint och den ljuvliga earl grey mango. Därför lösviktste och riktiga tehandlare.

Marie//Tekla Maräng sa...

Ska jag dricka te så ska det vara lösvikts te. Ett gott te eller kaffe är något jag tycker man ska unna sig för det är en sådan smak upplevelse som sprider goa känslor i hela kroppen.
Hoppas att några av all bokbloggar hittar hit till dig.
Kramar:)

Synnøve. sa...

Vem vann?

Sirpa sa...

Hoppas din vecka har börjat bra!
Har en fin måndagkväll!
Kram Sirpa

Elsa och Helena sa...

Vilken härlig blogg du har! Kul du vill vara med i utlottningen:)

KRAM Helena

Black Iris sa...

Te, ja en gång i tiden var jag en riktig tedrickare och ägde både kanna och annat tillbehör.
Jag vet inte vad som hände men numera dricker jag varken te eller kaffe så ofta tyvärr.
Får nog börja igen tror jag minsann.

Maidi