tisdag 21 september 2010

En stjärna på te


Beskåda denna skönhet.
'
Nästan onaturligt vacker men helt och hållet äkta och skapad av naturen. Blommar just nu här hemma på en 10 cm hög "pinne" i en liten kruka. Den heter Stapelia flavopurpurea och tillhör släktet asblommor. Doftar dock som skönaste honung.
'
*
'
Dax för litet tips om hur man bäst håller sitt te fräscht och smakrikt.
'
Det är enkelt; A och O är att förvara teet lufttätt, mörkt och torrt! Lufttätt är det ALLRA viktigaste. Te har en förmåga att dra till sig både andra lukter och fukt, så lyckas man förhindra sådana från att tränga in till teet, så är det mesta klart. Har du t ex ditt te i kryddskåpet så finns det stor risk att teet snart börjar smaka kryddigt om du inte har det i en lufttät burk eller liknande. Kan i och för sig vara gott med kryddsmak på te, men kanske inte alla kryddor... Curryte? Nja...
'
Sen har vi det där med fukt.
'
Skulle minsta lilla fuktdroppe komma in bland tebladen där de ligger lufttätt, kan det börja mögla. Just kombinationen av fukt och lufttätt är problemet. Så, håll teet snustortt! Busenkelt, men undvik att ha teet i kylskåpet bara. Där cirklar fuktig luft runt som kan upptas av teet, och så är processen igång. Om man bortser från denna risk är kylskåpet och frys en bra förvaringsplats för te, eftersom livslängden förlängs och dofterna så att säga fryses. Frys är nog att föredra men då skall teet vara verkligt lufttätt bevarat och man bör inte öppna förpackningen och sedan stoppa tillbaka teet i frysen.
'
Ljus kan också vara en teets fiende. Det finns en teori om att UV-strålar bryter ner polyfenolerna i teet, vilket minskar smaken. Denna teori är inte helt vetenskapligt belagd.
Men om man vill vara på säkra sidan, använd en burk som är ogenomskinlig. Vill du ändå använda t ex en glasburk, ha den gärna i ett skåp eller åtminstone borta från direkt solljus.
'
Är det verkligen nödvändigt att hålla på så här? Ja, helt uppenbart är att åtminstone hålla teet lufttätt. Använd en burk med tättslutande lock, enkelt och smidigt. Teet håller läääänge... Det är ju inte kul med smaklösa teblad. Det finns många snygga och bra burkar att välja på hos TEFROSSA. Kolla här. En av dem ser ut såhär:
'
Teburk Snirkel Vit (finns även i svart)
'
Nu när det är äppeltider tänkte jag tipsa om ett te som ligger rätt i tiden. Nämligen det här, Äppelkaka med vaniljsås heter det. Det har en ljuvlig arom och smak av höstäpplen, kanel och fin vanilj.... En gammal klassiker, men alltid lika god.


Ett te som jag är litet sugen på att ta in i butiken är ett som heter Svart och Sött. Det skall smaka gräddig choklad och är dekorerat med bitar av choklad och toffee. Låter det gott? Det tycker åtminstone jag. Ett sånt te som piggar upp och kanske stillar det värsta sötsuget. Jag hoppas att kolasmaken framkommer, den där smaken av karamelliserat socker på tungan som är så god... Creme Brûlee, vet ni. Nästa gång jag beställer te måste jag nog testa detta.
'
Ha en fin te-tisdag och missa inte tävlingen!!

7 kommentarer:

Gudrun sa...

Halloj i stugan!
Vilken underbar skönhet du har, hmmm kan vi byta skott? självklart tar jag ett nej. :) Har tre andra sorter, skall kolla upp min blogg och se om de kan samlas under titeln asblommor.
Bra information du ger.
Fin burk. ;)
Sedan en fråga, har du miss Saigon? ett the som är jättegott med morot i.
Ha det gott.
Kram

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Klart som korvspad! Mycket var redan känt men man behöver ALLTID nyttiga påminnelser så man inte slappnar av.
Kram

TEFROSSA sa...

E-L: Jo, jag vet, jag tycker också det är ganska självklart, men det är det inte för alla... Många frågar om detta.

Kram,
Lena

Sirpa sa...

Hej!
Oj, vilken fin blomma! Jag har aldrig tidigare sett sånna!
Har en trevlig torsdagkväll!
Kram Sirpa

Lissan sa...

Hejhej! Vilken supertjusig blomma, som dessutom luktar gott:)

Randiga Tråden sa...

Helt otroligt, vilken skönhet.

Lisa H sa...

Hejsan! Tack för din kommentar hos mig :) Är inne och läser lite här hos dig.

Mmm choklad-te är alltid gott. Jag hade för något år sedan ett te med choklad/chili, supergott! Chilin gav ingen direkt smak utan det blev mer som ett litet sting på tungan - favorit!