måndag 14 mars 2011

Vanilj... vilken smakbomb!

Alla känner ju till att saffran är världens dyraste krydda (och väldigt god, enligt mig). Men den näst dyraste då? Det pratar man inte om så mycket... Men det är nämligen vanilj. Vanilj är så vanlig och så välsmakande, naturlig och ofta förekommande så man bryr sig inte om att den är dyr, verkar det som. Vad kan man INTE använda vanilj till? Naturligtvis är den väldigt ofta förekommande i te, där den gör sig fantastiskt bra.
'
Det är litet intressant att ta del av vaniljens historia. Vaniljen kommer ursprungligen från Mexico. Till Europa kom den efter att de första konkvistadorerna hade återvänt från Amerika på 1500-talet. Många försök att odla vanilj gjordes förgäves i Europa. Vaniljbönorna är ju frökapslar från vaniljorkidéen. Anledningen till att man misslyckades att få fram vanilj var att i Europa fanns inte ett speciellt bi som behövdes för att korspollinera vaniljorkidéerna så vaniljbönor bildas. Ett bi som enbart kan existera i Latinamerika! Problemet kom att lösas av en fransk slav, Edmund Albius, år 1841. Han kom på ett sätt att handpollinera plantorna. Efter detta riktigt exploderade efterfrågan på vanilj.


Vaniljodlingen kom att spridas till i huvudsak tre områden på jorden: Madagaskar, Centralamerika och Södra Stilla Havet. Smaken på vanilj varierar något mellan dessa områden:
'
Madagaskar-Bourbon-vanilj - Den mest populära vaniljen. Den har inget att göra med Bourbon, utan växer på Bourbon Island (numera Réunion). Denna vanilj har en krämig, söt och litet sammetsaktig smak. Bourbon-vanilj är den sötaste och krämigaste av alla vaniljsorter. Detta är "vaniljglass-vaniljen".

Tahiti-vanilj - Odlas på Tahiti i Södra Stilla Havet. Smaken på denna är något fruktigare men en liten antydan av körsbär och anis. Den används oftast i sorbeter och yoghurt eller tillsammans med olika frukter.
'
Mexico-vanilj - originalet! Smaken är krämig, nästan litet kryddig. Den passar bra ihop med kanel, choklad och andra varma kryddblandningar. Den används i s k Mexican Hot Chocolate, en något kryddigare varm choklad än den vi är vana vid. Testa t ex vår drickchokladsticka med Mexikansk choklad.Vanilj är en ovärderlig smaksättare! Vi får vara tacksamma att den där slaven gjorde upptäckten om hur man sprider odlingen av denna suveräna krydda, som är så god i t ex te, bakverk och desserter. Vanilj ingår i åtskilliga av TEFROSSAs teer, och även kaffe och andra produkter, t ex doftljus. Gå in på http://www.tefrossa.se/ och sök på vanilj så får ni se! Men idag vill jag framförallt lyfta fram detta utsökta svarta te, Darjeeling Vanilj Royal. Helt enkelt underbart och värt varenda krona. En av mina personliga superfavvisar!

För er som hellre dricker grönt te lyfter jag gärna fram Home Sweet Home, en riktigt ljuvligt grönt te med mild och sötfruktig smak av guavafrukt och vanilj - testa det, det är det värt! Glöm beska gröna teer. Trots att jag dragit detta i bland alldeles för länge så blir det inte det minsta beskt.

*

Det var det om vanilj. Jag måste bara få skriva om vad roligt det är att hitta till alla fina bloggare som är snälla och goa och länkar till TEFROSSA på sina sidor (och så får de 10% rabatt på TEFROSSA oxå). Vilken bonus att få upptäcka dem! En liten pärla är denna, Another Day. Mycket fin och läsvärd blogg!

*

Ha en bra måndag allihopa! Drick mycket te, än är det kyligt, så sköt om halsen...3 kommentarer:

Marie//Tekla Maräng sa...

Intressant att läsa om vaniljens härkomst. Ja man får tacka denna slavs kreaktivitet.
Vanilj är nog en av mina absoluta favoritkryddor.
Ha det gott:O)

hugan sa...

Ja jag dricker mycket te, ännu mera nu när jag är snuvig!
Vanilj är sannerligen en höjdare! Undrar hur vanilj och ingefära skulle uppföra sig i ett te tillsammans...?! ;-D
ha nu en fortsatt skön vecka!

niclas deli sa...

Alltid kul med folk som har samma kärlek till vanilj som jag.
Är ni intresserade av vanilj gå in på följande:
http://webbshop.niclasdeli.se/

Där hittar ni förstklassig vanilj och dessutom billigare än dem torra man hittar i den vanliga livsmedelsbutiken!
Mvh niclas deli