torsdag 30 april 2009

Roligt att veta om Rooibos

Tänkte dela litet fakta om Rooibos, som ju inte kommer från den vanliga tebusken, Camellia Sinensis, utan från denna vackra (nåja) skapelse...



...Aspalthus linearis, som är inhemsk i Cedarberg-regionen i Sydafrika. P g a de mycket specifika geologiska och klimatmässiga förhållandena i detta område, växer rooibos endast där, runt städerna Clanwilliam och Citrusdal. Det produceras inte på någon annan plats på jorden!

Rooibosplantan tillhör legymfamiljen, blommande växter som också omfattar bönor och ärtor. Buskarna växer vilt på de sandiga sluttningarna i Cedarberg-bergen, där det regnar mycket litet. Ursprungsbefolkningen där har skördat dess nållika blad och gjort te av dem under hundratals år.


Jorden där Rooibos växer är sandig och mycker sur, innehåller nästan ingen kväve, dvs näring. Ändå trivs rooibosplantan där och man har förgäves försökt odla den på andra ställen i världen. Plantans rötter går mycket djupt ner i marken och kan suga upp vatten långt ner. Rooibos tar även upp kväve ur luften via bladen och omsätter det i plantan!

Här skördar man Rooibos:

1904 upptäckte en ryss vid namn Benjamin Ginsberg Rooibos och började köpa in det av lokalbefolkningen. Men som det var då var det inte ekonomiskt hållbart att handla med rooibos p g a de svåra "odlings-" och skördeförhållandena. På 30-talet började man dock odla rooibos storskaligt för att få ett kommersiellt värde på det. Efter det växte efterfrågan starkt på rooibos, speciellt under andra världskriget när det var svårt att få tag på Ceylonte. Efter kriget kollapsade rooibosmarknaden märkligt nog men blev återupptäckt på 60-talet när en sydafrikansk mamma sökte en lösning på sin babys kolikproblem! Hon dokumenterade de positiva effekterna rooibos hade både som dryck och för att badda med mot allergier.

De gröna, nållika bladen skördas, skär ner till 5 mm längd och krossas innan de lufttorkas och lämnas i 15-20 cm högar för att oxidera. Efter ca 8 timmar i 30-35 grader C värme har bladen blivit bruna och fått sin typiska söta smak. Då sprids de på betongunderlag för att torka i den afrikanska solen.
Rooibos har många goda effekter på hälsa. Här räknas några upp:
  • Lindring vid huvudvärk
  • Lindrar hösnuva, astma och eksem
  • Antispasmiskt (mot kolik)
  • Effekt vid leversjukdomar och diabetes
  • Lindrar vid hudproblem
  • Koffeinfritt, bra som kvällste
  • Innehåller låg mängd tanniner (garvsyra), vilket gör att det inte hämmar upptag av järn och protein i kroppen (= bra för gravida!)
  • Välgörande för centrala nervsystemet (oro, sömnlöshet, nervös spänning och mild depression)
  • Rik på antioxidanter som stärker immunförsvaret och saktar ner åldringsprocessen
  • Kalorifritt
  • Välgörande vid matsmältningsproblem och halsbränna, magkatarr och förstoppning.
  • Lindrar morgonillamående
  • Stärker benstommen p g a att det innehåller kalcium, mangan och fluor.
  • Innehåller magnesium som är nödvändigt för ett friskt nervsystem, kalium och kopparmineraler som är nödvändiga för många ämnesomsättningsfunktioner, järn som transporterar syre i blodet och zink som bekämpar förkylningar och medför frisk hud.
  • Rooibos återställer kroppens mineralbalans efter hård träning.
  • Lindrar plågsamma symptom av urologiska sjukdomar som prostati och cystit, p g a sin antiinflammatoriska förmåga.
  • Följer din kropps naturliga rytmer, stimulerar dig under dagtid och lugnar nattetid.
  • Innehåller många välgörande ämnen för en frisk och vacker hy!

Kliniska studier pågår hela tiden som utforskar rooibos effekter på t ex cancer, HIV och åldersdemens. Rooibos innehåller en polyfenol som är helt unik för plantan, aspalathin, som gör den superrik på antioxidanter!

Ja, jösses, Rooibos verkar ju vara rena undermedicinen. Så ta och brygg en kopp rooibos till kvällen. Det skall iallafall jag göra, efter att ha huttrande beskådat den Flytande Majbrasan, som vi har här närheten (bra med tanke på brandrisken). Det är ju kyligt i luften och det kommer bli en typisk Valborg, åtminstone vad gäller temperaturen! Skall nog testa en Rooibos Sagodröm med päron, passionsfrukt och papaya ikväll.

Ha en riktigt skön Valborg!

10 kommentarer:

Susanne sa...

hejsan..Kikar bara inom för att önska dig en härlig Valborg..

hugan sa...

Det var då det värsta vilken dunderkur till te! men säg mej, vilka mängder måste inmundigas för att uppnå någon slags positiv verkan??

Tack detsamma, hoppas tekoppen värmer bättre än utetemperaturen!
Här är åxå småkyligt, dock soligt!

trevlig valborg!

Mie sa...

Härligt att läsa! Jag dricker bara rooibos och grönt te numera o har helt övergett svart.

Elisa Day sa...

Tack för all information! gillar rooibos te. Vet du jag upptäckte att i Milano finns det en tebutik med över 120 olika tesorter. Måste dit och känna dofterna. Men köper inget, utan beställer ju av dig så klart! :D Ha en trevlig helg! Kram

Elisa Day sa...

Vet du jag misstänkte att du har så mycket te! Tänker på dig varje gång jag dricker dina goda teer. Ska försöka övertala några tedrickande kompisar att göra en beställning hos dig. Kram

thebromanders sa...

Tack för all denna information om Rooibos!! Jätteintressant!

Jeanette S sa...

Grattis på födelsedagen! Hoppas du får en underbar dag!

Synnøve. sa...

Hejsan.
Intressant läsning om rooibos. Det visste jag inte alls.
Man undrar bara lite om den växer fort för nu är ju rooibos så populärt så finns det så det räcker?
Jag har en mail på gång.

Kramen Synne.

Ulrika Gabriel sa...

Stort grattis på födelsedagen!
Hoppas din dag har varit alldeles underbar.
Kram Ulrika

Rebecka sa...

Kul att läsa.Jag visse bara att det var bra för det är antidoxianter i rött te.Jag dricker bara rött och grönt och har gjort det i ca 4 år.Ha en fin kväll!