fredag 13 februari 2009

Ett förtydligande....(på begäran)

Såhär ser GULT TE ut. Det är alltså inte speciellt GULT till färgen. Vad ÄR då gult te?

Gult te är ett mellanting mellan grönt och vitt te. Processen liknar den vid tillverkning av grönt te, men teet genomgår en särskild torkningsfas som ger teet dess unika smak. Torkningsfasen är längre än för grönt te. Teet har fått vissna och sen torka i stackar, alternativt inslaget i papper eller hudar. Detta ger ett te med en mild och inte så gräsig, mycket unik smak. Teet finns då och då på marknaden, men det är relativt ovanligt. Teet bryggs bäst med vatten värmt till mellan 70 - 85 grader.

Den gula färgen är en kejserlig färg, och de historier som finns om detta tillverkningssätt menar att förfarandet går tillbaka i tiden till det te som tillagades speciellt för kejsaren och hovet.

I butiken säljer jag ett gult te, Champagne-te. Det är smaksatt med champagne, cantaloupemelon och päron. Mycket speciell men god smak!

Hoppas ni blev klokare. Jag är ingen expert på gult te heller, det verkar vara något mycket exklusivt. Men rätt skall vara rätt och jag ville ta med det i enkäten eftersom det ju faktiskt "finns".

Och absolut kommer jag, vad tiden lider, beskriva alla tesorter här på bloggen.

God Kväll!

2 kommentarer:

Hemma hos lilla mig sa...

Så intressant att läsa om..
Gillar din sida så mycket.
Önskar dig en fin alla hjärtans dag.
Kram

frida sa...

hej !
Är det sant att vitt te är det nyttigaste te men kan dricka?