lördag 28 februari 2009

Svart te är vår favorit

Enkäten har talat, även om resultatet var väldigt jämnt mellan de två populäraste te-sorterna, svart och grönt te. Jag måste öppet erkänna att jag hade fel, för jag trodde faktiskt att grönt te skulle bli den överlägsna vinnaren. Men icke så, och jag har förståelse för detta, för svart te är ju underbart, så varierande och känns alltid så stärkande... Desstuom svårt att misslyckas med när man brygger det.

Jag kommer skriva mer om svart te och även de andra tesorterna här snart. Fortfarande har de rackarns dagisbakterierna mig i sitt våld så jag orkar inte riktigt idag. Ni får emellertid ett litet smakprov att trösta er med, litet intressanta fakta om svart te, så får jag återkomma med mer "kött på benen", längre fram,

Te sägs vara hälsosammare än vatten, p g a de antioxidanter det innehåller som ju skyddar med bl a cancer. Svart te är dessutom en naturlig fluorkälla, vilket gör tandemaljen motståndskraftig mot syror. Tanninerna i te (det beska, som även finns i vin) verkar påverka ett visst enzym i saliven mot att bryta ner stärkelse till socker i munnen. Det brukar jag tänka på när tandläkaren gnäller om missfärgningar på tänderna, vilket kommer bl a av tanniner från te och vin. Det är visserligen fult, men hål i tänderna var det länge sen jag hade!

Ha en skön lördag!

7 kommentarer:

Marie//Tekla Maräng sa...

Tittar in för att önska en trevlig helg och att basilusken ska släppa dig ur sitt våld.
Kram:)

Anonym sa...

önskar en skön lördag och anser att grönt och rött te är godast =)

Ska bli spännande att läsa lite om olika tesorter i allafall...

pappa B sa...

Hallå tefrossan.
Nu var det ett tag sedan jag smög in här och gottade mig. Fick ett riktigt teryck idag och då måste jag ju lämna ett avtryck i bloggen. Lika roligt att läsa, lika sugen på att testa blir man och som vanligt får man både idéer och inspiration här inne.
Koka och brygg så det står härliga till
pappa B

Esbe sa...

Trevlig kunskap! Då ska jag med stolthet dricka mitt svarta te :)
Tänk att kunna dricka det i syfte att stärka tänderna!!!

Trevlig helg!
Kram!

Hemma hos lilla mig sa...

Jag älskar grönt te:-)
Trodde nog att det skulle vinna.
Önskar en skön helg.
Kram

Villa nöystu sa...

Jag förstod att svart te skulle vinna, har personligen svårt m de andra sorterna...
intressant att läsa att det faktiskt stärker tänderna. Så om man tar något sött till... kanske man är nere på noll igen... och inte på minus... hahah, det blir min tolkning. Yes!

Ser att du läser Stieg Larsson, lyckliga du, dne triologin är bland det bästa jag läst. Den första boken sträckläste jag, tog ca 24 h, då är jag dessutom småbarnsförälder... å så var det sommar och jag låg på en brygga...kan lova att jag brände ryggen REJÄLT. Men det var det värt!

Ha det bra,
jag gillar verkligen din te-blogg.
Krma Petra

Inspirera Mera sa...

Jag tycker det är så mysigt med te, men jag dricker det inte själv. Ska försöka lära mig :)

Vad roligt att du är med och tävlar, lycka till!
Kram Sandra