onsdag 3 juni 2009

Grilla med te!


Jo, ni läste rätt! Hon har inte blivit helt galen, tetanten.


Jag har ju nyligen sjungit isteets lov under varma sommardagar, men man faktiskt använda te i matlagningen också, och inte bara i söta rätter och bakverk.


I en tidningsartikel i San Jose Tea Examiner får man olika förslag på hur man kan använda te för att smaksätta själva maten.


Där hävdar man att te kan vara en fantastisk smaksättare till mustiga maträtter. Torra teblad kan blandas i en "krydd-rub", marinad eller i kryddig grillsås till kött och grönsaker. Man kommer främst att tänka på Lapsang Souchong, det svarta teet som rökts över tallved, som det självklara valet till grillad mat. Det är perfekt att använda till smaksättning av såser eller kryddblandningar för att förhöja eller skapa den träkolsgrillade smaken

Ett busenkelt recept på hur man kan använda te vid grillning är
Assam Tea Barbecue Sauce:
Man brygger ett mycket starkt Assam-te (från början ett mycket starkt svart te) eller annat svart te. Blanda sedan lika delar starkt te med lika delar av din favoritgrillsås! Marinera det som skall grillas i detta!
Teet håller en viss surhetsgrad vilket även hjälper till att göra köttet mörare! Vissa typer av kött behöver förkokas innan de grillas. Då kan man passa på att slänga ner litet te och kryddor i grytan och sålunda få ännu mörare kött!
Antingen använder man neutrala teer vid matlagning men vissa smaksatta fungerar också, t ex med citron- eller apelsinsmak.
Vill ni ha fler recept att inspireras av så kolla in artikeln. Där finns även recept där man använder grönt te till grillmat.
Simma lugnt, nu är det dags att gå å nassa här...

Inga kommentarer: