onsdag 10 juni 2009

Lev i nuet med te

I dessa moderna tider är det ju viktigt att försöka leva i nuet och ta vara på varje ögonblick. Carpe Diem börjar bli en nästan uttjatad uppmaning, men är nog så nödvändig.
Ett sätt att leva efter denna devis är ta hjälp av ceremonierna runt tedrickandet. Det klassiska exemplet är den japanska teceremonin, som bygger på konsten att vara närvarande.
Själva beredningen av teet och sättet som det serveras på kräver perfekt närvaro i sinnet. Även den som bara blir serverad övar sig genom att notera och njuta av varje liten klunk te.


Även om vi i vardagen kanske inte beter oss som japanska teceremonimästare varje gång vi brygger och dricker vårt te, så kan vi ändå ta tillfället i akt att "bara vara" när vi ändå dricker te.
Att koncentrera sig på att göra en enda sak i taget med full närvaro har stor positiv påverkan på vårt välbefinnande. I stället för att "koka te och tänka på vad man skall ha till middag och vad man behöver handla i affären" kan man urskilja smaker och dofter i varje munfull te om man är fullt ut närvarande. Man känner koppens yta mot fingertopparna, glatt eller grov, tunn eller tjock etc... Detta blir en liten, mycket värdefull, minimeditation i vardagen. Man laddar batterierna helt enkelt, samlar och fokuserar sig, på ett mycket enkelt och skönt sätt!Jag kan själv verkligen känna att detta stämmer. Om det är mycket, t ex på jobbet, kan jag till slut bli ganska uppskruvad och därmed rätt ineffektiv. Då behöver jag "nollställa" mig genom att gå in i mig själv på något sätt. Det här är ett sätt att "re-boota" sig på, ett mycket bra sätt!Inspiration till inlägget var bl a denna artikel.
PS. Snart kommer nya spännande produkter till TEFROSSA! Hallen här hemma svämmar över av kartonger och jag lägger in allt så fort jag kan i butiken. Jag kommer även presentera en del varor här i bloggen snart.Free Signature Generator

6 kommentarer:

Veronica Tingvall sa...

Jag ska genast prova. Är så enormt sugen på en kopp...
Kram /Veronica

Susanne sa...

hej.Nu kan jag se dig;)..Jag njuter av mitt morgon kaffe kanske inte som ni tedrickare men för mig är kaffe doften lika med avkoppling..Ser ändå fram att titta in i din teshop jag har massa tedrickare runt mig..Kram

Helan sa...

Heij.. välkommen till mej, å till min tävling, tack för att du vill vara me.
Skoj me nya bloggar, tror jag kikat in hos dej förut..känner igen lite.
Spännande me teér.. har själv lite svårt för svarta teér, har nickelallergi, å det är INTE bra för mej då..innehåller mycket nickel.

Jag lägger gärna till dej bland mina länkar.. Ha en fin dag å välkommen åter..kram Helén

Angels, roses & white homes sa...

Tack söta du! hihihi Kul att du är med och tävlar. Önskar dig då ett stort lycka till! Kram Christa

hugan sa...

Jag sitter här med en kopp grönt te, min kvällsvana trogen...bra att du påminner mej om hur enkelt det kan vara att ladda batterierna...
Spännande att se vad det kommer för nyheter!

synne sa...

Jag väntar med spänning på dina nyheter.
Du har en ny sort jag gärna provar. Jag återkommer med mail.
Det er gott med te. Man gör sig förväntningar till en kopp te.
Man laddar lite med en filt i soffan, en god bok och skön musik.
Så visst är det lite av en sermoni.
Nu däremot ska jag fixa frukost. njuta av det sista IDAS KAKA... så gott, så tomt i påsen...

Ha en fabelaktig dag min vän.
Kram synne.